Treci la conținutul principal

Istorie

1914

A fost fondată de un negustor, Fabrica de Agrafe și Piepteni. Compania avea 22 de persoane la momentul înființării, iar sediul central era în Calea Clujului nr. 175.

1920
1944

Fabrica crește și exportă produse în toată Europa. În 1929 este victima unui incendiu și arde complet. Este reconstruita de la zero si dotata cu facilitati moderne. Produce piepteni, agrafe, suporturi pentru tigari, mingi de tenis de masa si ochelari de soare. În perioada interbelică, compania avea 200 de salariati.

1948

Alături de toată industria românească, fabrica este naționalizată, devenind proprietatea statului.

1957

După o serie de fuziuni cu firme locale din domeniu, în 1957 s-a adăugat la firmă secția de matrițe a unei firme din Timișoara. La acea vreme, matrițele erau folosite la ștanțare, gaurire si prelucrare de bachelită.

1963

Compania este redenumită "Fabrica de Mase Plastice Viitorul" In anii '60 se construiesc noi cladiri pentru ateliere de productie precum si cladirea administrativa care este inca in functiune. Fabrica de Mase Plastice Viitorul.
În anii 1960 au fost construite noi clădiri pentru atelierele de producție și clădirea administrației care este încă în folosință și astăzi.

1964
1976

Sunt dezvoltate capacități de injectare si extrudare-suflare a materialelor plastice, implantare de perii termoformare și extrudare a benzilor. Asamblarea jucăriilor devine o parte din ce în ce mai importantă a activităților companiei.

1977
1980

Se construiesc noi locații: atelierul de executie de matrițe și atelierul de asamblare a jucăriilor. Peste 250 de matrițe și aproximativ 200 de sortimente de jucării erau produse în fiecare an.

1981
1983

Sunt introduse tehnologii noi pentru realizarea de etichete autoadezive, folii metalizate, folii de ștampilare sau obiecte injectate metalizate.

1984
1989

Sunt dezvoltate și modernizate capacitățile de producție pentru jucării, fermoare injectate și articole de uz casnic (pubele, containere).

1990
1991

Producția de perii de uz casnic și industrial este separată într-o companie independentă Perind SA. Fabrica Viitorul se transforma in Viitorul societatea comercială Plastor SA, care era la acel moment deținută de statul român.

1991
1992

În 1991, Plastor și-a început programul de participare la târgurile interne din București și Constanța, unde standurile Plator au fost mereu moderne și inovatoare.
1992 a fost prima participare la un târg internațional sub pavilionul național la Târgul de Bunuri de Consum de la Viena.

1993

Este semnat un contract de colaborare cu firma franceză Salomon pentru producția de clăpari de schi.

1994

Firma este privatizată prin cumpărarea ei de la statul român. Plastor devine o companie privată cu capital românesc 100%. A produs jucării, diverse articole de uz casnic, perii de uz casnic și industriale, componente industriale, folii extrudate și fire și matrițe pentru propriile produse.

1999
2000

Pentru a răspunde mai bine cerințelor economiei de piață, Plastor SA se organizează ca grup, înființând 5 filiale (societăți separate din punct de vedere juridic):
PERGO (perii, etichete)
MONITA (jucării, jocuri)
RECOLO (reciclarea materialelor plastice și producerea de monofilamente, folii, benzi de balotat, rafie)
TRANSIOR (transport)
PROMOTIC (comerț en-gros și cu amănuntul).

2001

Compania este certificată în domeniul managementului calității cu compania germană DQS conform ISO 9001.
Compania se restructura in 3 divizii de productie:
Divizia 1: produse de uz casnic și industriale
Divizia 2: produse tehnice și matrițe
Divizia 3: echipament sportiv.

2002

Prima participare la târgul internațional pentru producătorii de matrițe și echipamente: Euromold, Frankfurt/Main, Germania (compania a participat la acest eveniment timp de 11 ani consecutiv până în 2012).

2004

Filiala LIVARO, parte a grupului Plastor, specializata in procese de cusut, este infiintata in Livada, judetul Bihor.
Plastor sărbătorește cea de-a 90-a aniversare.
Începe producția de mașini de tuns iarba pentru compania germană Brill.

2005

Prima participare la târgul internațional Fakuma Friedrichshafen, Germania, o expoziție dedicată producătorilor și procesatorilor de materiale plastice (în principal prin injectare) și producătorilor de mașini si echipamente din domeniu. Compania își continuă seria de participări la acest eveniment.

2006

Se fac investiții majore în mașini de injecție (100-1100tf).
Se înființează Lesto SRL, societate care are ca obiect de activitate construcțiile.

2007

Dezvoltând producția de componente pentru industria auto, Plastor SA obține certificarea sistemului de calitate conform ISO TS 16949 cu compania germană DQS.

2008

Se înființează Plastor Trading, care preia vânzarea și distribuția bunurilor de larg consum realizate în Grupul Plastor. Ulterior își extinde activitatea prin importul de bunuri de uz casnic din întreaga lume și dezvoltă o rețea de distribuție performantă.
Se înființează Pereno, o filială specializată în producția de legături de schi.

2010

Certificarea sistemului de management al mediului conform ISO14001 se obține cu compania germană DQS.
Plastis SRL este înființată în Vadu Crișului, județul Bihor, societate care produce, prin injectare și extrudare-suflare, bunuri de larg consum și industriale.

2011

Se înființează PG Turism SRL, formată din Hotel Lyra și o agenție de turism.

2013

Noua locație a matriteriei Plastor de pe strada Gutenberg, la mică distanță de sediul central al companiei, este data in folosinta.

2014

Plastor sărbătorește cea de-a 100-a aniversare. Cu această ocazie, este publicată o carte care consemnează toate evenimentele importante din această lungă istorie.

2016

Prima participare a companiei la cel mai mare târg internațional pentru producătorii și procesatorii de materiale plastice: K Duesseldorf, Germania.

2019

Prima participare a companiei la Moulding Expo Stuttgart, târgul dedicat producătorilor de matrițe, furnizorilor de oțeluri și piese din material plastic.

2020

Capacitatea atelierului de extrudare-suflare este dezvoltată prin investiția într-o mașină produsă de compania italiană Soffiaggio Tecnica.

2022

Anul 2022 a adus relansarea programului de investiții, care a încetinit în timpul pandemiei. Sunt achizitionate mașini de injecție de la firma Engel, cu forță de inchidere de 1300, 650 și 120 tf.

2023

După 2 ani de pandemie și o ediție mai mică în 2021, atât în ceea ce privește expozanții, cât și vizitatorii, Fakuma 2023 a fost un regal pentru producătorii de materii prime, utilaje, echipamente auxiliare și piese din material plastic. Am fost acolo.

2024

În 2024 sărbătorim cu mândrie 110 ani de existență, experiență și profesionalism. Dorim să mulțumim tuturor partenerilor noștri care ne-au fost alături în toți acești ani și mulțumita cărora putem sărbători această aniversare!